Mobile Menu

About the Andlinger Center Building

Andlinger Center, Preview, Department of Engineering

Princeton University built a complex of laboratories, offices, lecture spaces, courtyards, and gardens to house the Andlinger Center for Energy and the Environment. The project, totaling 129,000 square feet, was designed by Tod Williams Billie Tsien Architects and was completed in 2016.

The University created the center in 2008 following a $100 million gift from international business leader Gerhard Andlinger ’52.

Meandering paths, sunken courtyards, trees, flowers and shrubs weave through the sculptural complex of gray brick and glass that has risen at the eastern edge of the Princeton University campus.

URODA sculpture
URODA sculpture

Laboratories, finely tuned for atomic-level investigations, hum with the collaborative work of researchers from across the University as well as industrial collaborators. Specialized spaces will fill with faculty, students, postdoctoral researchers, and visitors creating materials that help power cities, fuels that propel vehicles, and technologies that prevent and repair environmental damage caused by energy consumption.

The project was designed to meet the equivalent of the U.S. Green Building Council’s Leadership in Energy and Environmental Design (LEED) Silver standards.

In addition to the building, the Princeton University Art Museum unveiled on the Andlinger Center grounds a new sculpture made by artist Ursula von Rydingsvard. To learn more about the art piece, read this article, watch a video featuring the making of the sculpture, and see pictures of the installation.

For the slideshow below, hover your cursor over the image to pause the image.

  • May 18,2016 dedication. From left, Princeton President Christopher L. Eisgruber, alumnus Gerhard Andlinger, founding director of the center Emily Carter, and Dean of the School of Engineering and Applied Science Vincent Poor. (Photo: © Steven Freeman 2016 for the Office of Development)
  • The Andlinger Center for Energy and the Environment is located on Olden Street, in the area south of Engineering Quad bounded by the A-Wing, the E-wing, and Bowen Hall.
  • The 2019 dedication of the John E. Stauffer ’54 Teaching Laboratories at the Andlinger Center celebrated family, innovation, and research.
  • Maeder Hall auditorium. This lecture hall is named in recognition of a gift from Paul A. Maeder, Class of 1975. 
  • Outdoor gardens. Strategically integrated into a dense area of the campus, the landscape and the architecture of the new center are tightly interwoven, creating a series of small courtyard and garden spaces that overlap and mingle with the building’s architecture to create building volumes more sensitive to the campus fabric and the neighboring buildings.